Over ons

Penning Freesia en Amaryllis is een Westlands familiebedrijf, opgericht in 1926. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Voor een kort historisch overzicht van het bedrijf klik hier. Onze kernactiviteiten zijn de veredeling, teelt en vermeerdering van freesia- en amaryllisrassen.

Veredeling

Het veredelen van nieuwe freesia- en amaryllisrassen is een tijdrovend proces: gemiddeld duurt het vanaf de eerste kruising ongeveer tien jaar voordat een nieuwe ras op de markt komt. In deze periode vindt een jaarlijkse vermeerdering plaats en worden de kandidaat-rassen in verschillende seizoenen en op vele eigenschappen getest. Bij de freesia zijn, naast de bloemeigenschappen (kleur, vorm, grootte) en een hoge productie van zware en rechte stelen met name ook de houdbaarheid op de vaas en de geur van groot belang.

Bij de amaryllis wordt er met name geselecteerd op het aantal stelen per bol (minimaal 2), het aantal bloemen per steel (minimaal 4) en uiteraard ook de bloemkleur, -grootte en vorm.

Teelt

Op ons eigen bedrijf telen we in de periode september tot en met juni op ca. 7.000 m2 freesia’s in de kas voor bloemproductie. Hierbij kunnen we zelf de nieuwe rassen testen en introduceren op de bloemenveiling. Een deel van de bloemen wordt in deze periode ook verkocht in onze winkel op het bedrijf, die op zaterdag geopend is. Meer informatie over onze winkel vindt u op onze Facebookpagina.

Vermeerdering

De vermeerdering van freesiaknollen vindt plaats op twee verschillende locaties: in de kas in het Westland en buiten (gedeeltelijk onder doek) in Noordwijkerhout. Door deze spreiding kunnen we jaarrond verse knollen leveren aan bloementelers in binnen- en buitenland.

De vermeerdering van amaryllisbollen vindt grotendeels plaats in gaaskassen in Marokko waar het klimaat (veel licht en niet te warm) gunstig is voor een goede groei. De bollen komen in het najaar naar Nederland en worden dan hier geprepareerd voor aflevering.

 

Freesia vermeerdering in Marokko

Freesia vermeerdering Marokko

Freesia vermeerdering in Noordwijkerhout (bollenstreek)

Freesia vermeerderin bollenstreek

Amaryllis vermeerdering in Marokko

Amaryllis vermeerdering Marokko

Amaryllis vermeerdering en veredeling in Nederland

Amaryllis vermeerdering Nederland