Plantinstructies freesia

De freesiaknollen kunnen in het Nederlandse klimaat geplant worden vanaf half maart tot half mei.  Omdat de freesia gevoelig is voor vorst is het niet aan te raden om ze eerder te planten; bescherm de freesia's altijd tegen vorst door afdekken/inpakken/binnen zetten.

De freesiaknollen kunnen geplant worden in de volle grond in de tuin of in bijvoorbeeld bloembakken op het terras of balkon. Het is belangrijk dat de knollen ongeveer 7 cm diep worden geplant. De onderlinge plantafstand is 5-7 cm.

  • Maak een gaatje in de aarde
  • Stop de knol(len) erin met de wortels naar beneden (het puntje omhoog)
  • Grond terugdoen en aanduwen
  • Aangieten met water voor een goede aansluiting van de wortels met de grond

Binnen twee weken zullen de planten boven de grond verschijnen.  De freesia’s moeten voldoende licht krijgen. Half schaduw/half zon is de beste plek. Worden de freesia’s erg lang en geven zij veel blad? Dan krijgen zij te weinig licht. U kunt de bladeren voorzichtig 5-10 cm inkorten met een schaartje of mes, zonder de stelen te breken.

Geef de tuinfreesia’s regelmatig water . Het vochtig houden van de grond is vooral van belang in periodes met langdurig droog weer.

Afhankelijk van de plantdatum zullen de freesia’s vanaf 1 juli in bloei komen en kunt u genieten van kleur en geur in uw tuin. Bij een lange periode van hogere temperaturen na het planten, kan het zijn dat de freesia’s later bloeien.